Arkiv för ‘Evenemang’-kategorin

OBS! INSTÄLLT! NYTT DATUM KOMMER I HÖST! Bengan Janson och Per Gudmundson

lördag 18 april, kl 19.00: Ås Föreningshus

FOLKMUSIKKVÄLL MED BENGAN JANSON & PER GUDMUNDSON
(konsert + dans)

OBS! KONSERTEN ÄR INSTÄLLD PGA CORONAVIRUSET, NYTT DATUM KOMMER I HÖST!

Duo med dignitet!

Två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra nu gjort slag i saken och inlett en brinnande musikalisk relation.

Bengan Janson trivs i många musikaliska sammanhang, från jazz till klassiskt. Men han har en djup förankring i folkmusiktraditionen och spelar låtar på dragspel som få andra. Han har med sitt breda musikaliska kunnande och sin scenpersonlighet genom media blivit känd långt utanför folkmusikkretsarna. Folkmusiken har dock varit en hörnsten i musicerandet sedan första mötet med Björn Ståbi 1989. Det var också genom Björn som Bengan och Per kom i kontakt med varandra något år senare.

Per Gudmundsson – spelmansikonen och en av landets mest respekterade spelmän har sin musikaliska bas i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa och del av trion Frifot (med Lena Willemark och Ale Möller) har Per en lång och slingrande musikerbana.

Bengans och Pers musikaliska prägling spänner från jazz, world och klassiskt till Rättviks och Orsamusikens rika källor. Här spelar de utan medvetna sidoblickar och agendor med traditionen i fokus. En musik som de under merparten av sina liv lärt sig älska och uttrycka på deras alldeles egna, personliga vis. Här skapas musik av högsta dignitet. I juni 2018 släppte de första plattan som spelmansduo. Albumet, som heter ”Hjeltamôs”, gjorde stor succé och blev utsett till Årets Folk på Grammisgalan förra året!

Efter konserten fortsätter vi kvällen med spel till dans av Bengan och Per och flera olika lokala spelmän och spelpumor. Ta plats på dansgolvet eller bara lyssna och njut!

BILJETTER
Förköp via Tickster eller Visit Östersund: 200 kr / 160 kr (medlem i Klubb SAM eller J/H Spelmansförbund) / 100 kr (stud) / 80 kr (stud medlem)
Biljetter säljs även i dörren – endast swish eller kort.
Barn under 13 år går gratis.

LÄNK TILL FÖRKÖP!Konserten presenteras i samarbete med Krokoms kommun, J/H Spelmansförbund, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott, Frejas bakeri och Ås Föreningshus.

 

Tarabband – INSTÄLLT!

tisdag 7 april, kl 19.30: Verket (Prästgatan 50)

OBS! PGA CORONAVIRUSET ÄR KONSERTEN TYVÄRR INSTÄLLD!

Arabisk världsmusik i världsklass!

Möt den malmöbaserade gruppen Tarabband under ledning av den karismatiska sångerskan och sazspelerskan Nadin Al Khalidi. Nadin som har sitt ursprung i Baghdad och Kairo. Tarabband är ett bejublat liveband i världsklass som består av etablerade musiker från Sveriges folk- och världsmusikscen och band som Alla Fagra, Bazar Blå, World Mix Orchestra och Östblocket.
Tarabband
Tarabband plockar ut guldkornen ur den arabiska musikskatten. Vi får höra en repertoar av traditionell arabisk musik som kompletteras av gruppens egna kompositioner. Här blandas sufiska influenser med pop och folkmusik så att ”tarab” uppstår. Tarab är det arabiska begreppet för det band av extas som kan uppkomma mellan musiker och publik. Blanda arabisk musik med nordisk folkmusik, jazz, latinsk och persisk musik så får du Tarabband!

Bandet blir alltmer välkända på den internationella världsmusikscenen – inte minst i arabvärlden, med utsålda konserthus i Kairo bland annat! Nu får vi en unik chans att uppleva den här musiken på östersundsmark, när de ger sig ut på en miniturné i länet i Estrad Norr’s regi med gästspel i Kälarne, Kall och Östersund! Missa inte!

Medlemmar:
Nadin Al khalidi – sång, saz, gitarr
Gabriel Hermansson – oud, gitarr, sång
Filip Runesson – violin
Cassius Lambert – bas
Fredrik Gille – slagverk
Valter Kinbom – slagverk

BILJETTER:
Förköp via Tickster eller Visit Östersund: 180 kr / 140 kr (medlem) / 100 kr (stud) / 80 kr (stud medlem)
Biljetter säljs även i dörren – endast swish- eller kortbetalning.
Barn under 13 år går gratis.

LÄNK TILL FÖRKÖP!

TILLGÄNGLIGHET
Handikappanpassad entré och WC finns.

Konserten presenteras i samarbete med Estrad Norr, Östersunds kommun, Kulturrådet, Verket, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.

SAM Local Station: Lars Bygdén ”The Folk Companion” (NYTT DATUM)

fredag 21 augusti, kl 19.00: Norra Station Café

NYTT DATUM FÖR KONSERTEN SOM SKULLE HA VARIT DEN 20 MARS!  – OBS! BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER – 30 STYCKEN (pga coronarestriktionerna)!

SAM Local Station är en scen för intima möten med musikaliska profiler från Jämtland och Norrland som rör sig inom olika musikstilar med olika bakgrund.
Lars Bygdén
Här får vi möta Lars Bygdén i ett lysande sundsvallskt samarbete med folkmusikerna Emma Ahlberg Ek (fiol) och Daniel Ek (harpgitarr), där americanamusiken möter den svenska folkmusiken. Lars Bygdén blev känd som sångare och frontfigur i countryrockbandet The Thousand Dollar Playboys från Sundsvall, som anses ha startat den svenska alt-country-vågen i slutet av 1990-talet. Lars fortsatte sedan som soloartist och gav 2005 ut sitt debutalbum med bl.a. en duett med Ane Brun.2018 släppte Lars Bygdén albumet ”Dark Companion”, om hans frus bortgång i cancer. I november förra året gav han ut ett ”minialbum”, ”The Folk Companion”, tillsammans med folkmusikerna Emma Ahlberg Ek och Daniel Ek (Ahlberg, Ek & Roswall), med nya versioner av de låtarna och några andra av Lars låtar. Där albumet ’Dark Companion’ var mörk, kall, påträngande och suggestiv är EP:n ’The Folk Companion’ varm, jordnära och vacker.
När trion spelat den här musiken live har det varma gensvaret från publiken varit något alldeles extra! Missa inte!
BILJETTER
OBS! Endast biljettförsäljning i dörren till konserten! Kassan öppnar kl 18.00!
Betalning via Swish (150 kronor) till nummer: 123 006 9013! Max 30 platser!
Konserten börjar kl 19.00!
TILLGÄNGLIGHET
Handikappanpassad entré och WC finns.Konserten presenteras i samarbete med Norra Station, Region J/H, Östersunds kommun, Kulturrådet, Bilda studieförbund, TeloGott och Frejas bakeri.

 

Mjelva/Thunell/Sörlin – folklåtar från fjällbygder

fredag 6 mars, kl 19.30: Birka Folkhögskola (aulan)

Mjelva/Thunell/Sörlin är en ny spännande fioltrio med tre eminenta musiker från Härjedalen, Jämtland och Trøndelag som spelar musik från fjällbygderna i de tre grannlandskapen.

Olav Mjelva

Olav Luksengård Mjelva

Olav Luksengård Mjelva är spillemannen fra Røros som idag är en av Skandinaviens mest ansedda folkmusiker, såväl nyskapande som traditionsbärande med många CD-skivor i bagaget. Turnerar frekvent över hela världen med bl.a. Rydvall/Mjelva, SVER, The Nordic Fiddlers Bloc, m.fl.

Anders Thunell

Anders Thunell

Lasse Sörlin

Lasse Sörlin

Anders Thunell är en välkänd musikant med starka rötter i Härjedalens musiktraditioner. Han har ett mångårigt samarbete med Olav Mjelva bakom sig där de producerat flera skivor med Härjedals-låtar. Anders ramlade in i folkmusiken efter att ha sett teaterföreställningen ”Fjället Skogen Myren” med bl.a. Lasse Sörlin 1991.

Lasse Sörlin är uppväxt på Frösön och har stått på scen sedan slutet av 70-talet i en mängd olika genrer och minst lika många instrument. Han har en blytung CV inom kulturen kanske framför allt inom teatervärlden. Han har bl.a. spelat med Folklårängsensemblen, Bock, Nordman, Shikasta och Landstrom.

BILJETTER
Förköp via Tickster och Visit Östersund: 150 kr / 120 kr (medlem i Klubb SAM eller J/H Spelmansförbund / 50 kr (student) / 30 kr (stud medlem).

Förköpsbiljetterna säljs även i kombination med nytt medlemskap i musikföreningen klubb SAM för år 2020: 220 kr (ordinarie) och 60 kr (studerande). Medlemskapet gäller hela året ut. Hämta ut ditt medlemskort i kassan vid konserten.

Biljetter säljs även i dörren. Endast swish eller kort.
Barn under 13 år går gratis!

LÄNK TILL FÖRKÖP!

TILLGÄNGLIGHET

Handikappanpassad huvudentré, handikappanpassad WC finns!

Gott om parkering utanför skolan.

Medarrangörer: Birka Folkhögskola och J/H Spelmansförbund.

Konserten presenteras i samarbete med Krokoms kommun, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.

Konserten äger rum i samband med Gregoriedansen/balen som äger rum kvällen efter på lördagen i Ås Föreningshus den 7 mars!

SAM Local Station: Erik Wennergren + Kape + Flawapawa

torsdag 20 februari, kl 19.00: Norra Station Café

SAM Local Station är en scen för intima möten med musikaliska profiler från Jämtland och Norrland som rör sig inom olika musikstilar med olika bakgrund. Den här kvällen är det tre jämtländska artister i olika stilar från Undersåker, Brunflo och Torvalla som vi kommer få höra!

Erik Wennergren

Erik Wennergren

ERIK WENNERGREN
Erik Wennergren från Undersåker gör akustisk musik med rötterna i 60- och 70-talets musikaliska mylla. Texterna handlar om hans egen inre resa kombinerat med reflektioner kring samhället omkring oss. 2012 släppte han låten ”Planet B” som utgår från hans egen upplevelse av klimatdemonstrationen i Köpenhamn några år tidigare. 2015 kom albumet ”Where my dreams grow” och sedan dess har han skrivit flera nya låtar. Tänk finstämd sång, munspel, medryckande gitarrspel och tänkvärda texter, så har du på känn vad det rör sig om!
Erik var dessutom en av originalmedlemmarna i bandet Hindenburg under 2000-talet som bl.a. fick den stora äran att åka och spela på den legendariska ökenfestivalen ”Festival au Désert” i Mali!

Kape

Kape

KAPE
Låtar om mellanmänskliga relationer i historieberättande tradition ackompanjerade av westerngitarr och breakbeats. Om liv i perifin, kärlek i misantropin, betraktelse av sönderfallet och hopp om försoning.

Flawapawa

Flawapawa

FLAWAPAWA
Sveriges regerande mästare i beatboxing är en 17-årig ung man från Torvalla/Ängsmon! Missa inte!

BILJETTER
Förköp via Tickster och Visit Östersund: 150 kr / 120 kr (medlem) / 100 kr (student) / 80 kr (stud medlem)

Förköpsbiljetterna säljs även i kombination med nytt medlemskap i musikföreningen klubb SAM för år 2020: 220 kr (ordinarie) och 110 kr (studerande). Medlemskapet gäller hela året ut. Hämta ut ditt medlemskort i kassan vid konserten.

Biljetter säljs även i dörren (endast swish eller Kort)

LÄNK TILL FÖRKÖP!

TILLGÄNGLIGHET

Handikappanpassad ingång och WC finns!

Konserten presenteras i samarbete med Norra Station, Östersunds kommun, Region J/H, Kulturrådet, TeloGott och Bilda Studieförbund.