Arkiv för ‘Evenemang’-kategorin

Amanda Ginsburg

torsdag 8 november, Marité, kl 19.30

Amanda Ginsburg – sång

Joel Karlsson – tenorsax, basklarinett
Filip Ekestubbe – piano
Ludwig Eriksson – bas
Ludvig Gustafsson – trummor

Amanda Ginsburg

2017 var ett händelserikt år för Amanda Ginsburg. Skivbolaget Ladybird (Naxos) fick snabbt upp ögonen för henne och en första singel, Havsmelodi, släpptes  våren 2017. I februari i år kom så debutalbumet Jag har funderat på en sak och omvärlden dröjde inte med sin förtjusning.

I maj i år mottog hon Olle Adolphsons stipendium på 25 000 kronor med motiveringen: ”Inte sedan Monica Zetterlund har jazz på svenska låtit så chosefri och självklar som när Amanda sjunger.”
DNs Johannes Cornell gav albumet en fyra av fem i betyg och skrev: ”Det är musik som vinner mycket på just språket, men tilltalet är också musikaliskt okonstlat och direkt… Men Ginsburg har sin egen timbre och en närhet till sin musik och sina texter som känns distinkt personlig.”

Hon kommer nu för första gången på en turné i Norrland tillsammans med nya unga stjärnmusiker på den svenska jazzscenen.

Amanda Ginsburgs ton/uttryck påminner om den sång/musik som blev resultatet när Hasse & Tage skrev svenska texter till amerikanska och svenska melodier sjungna av Monica Zetterlund samtidigt som det finns ett eko av samma gammalsvenska traditioner som Jan Johansson och andra utvecklade på 60-talet.

Entré 200: – Medlemmar 150: – (Gäller medlemmar i Jazz i Jemtland och Klubb SAM)
Studerande/ungdom 100: – Stud/ungdom medlem 80: –
Förköp här eller vid Visit Östersund (turistbyrån) 063-701 17 00

Konserten presenteras i samarbete med Jazz i Jemtland.

Mozart i Sta’n – Operaimprovisatörerna

tis 13 november, Östersunds Teaterverkstad (Bangårdsgatan 5), 19:30

Operaimprovisarorerna-webb-600x400

Tre professionella operasångare och en pianist kastar sig handlöst ut i operaimprovisationer inspirerade av Mozarts musik.

Utan något förberett material – vare sig musik eller text – skapas varje gång en helt ny improviserad kammaropera i Amadeus’ anda. Publikens förslag avgör i vilken miljö som kvällens opera utspelar sig – kanske på den lokala pizzerian, i träkyrkan från 1700-talet eller på stadshotellet? Improviserade arior, duetter och ensembler, men även åtrå, förälskelse och hämnd utlovas!

Medverkande: 

Operaimprovisatörerna 

Sång: Sara Wilén, Mette af Klint, Samuel Jarrick 

Piano: Maria Olofsson

Entré i dörren: 150 kr / 100 kr (stud)

Förköp via Tickster och Visit Östersund: 130 kr / 90 kr (stud)

TILLGÄNGLIGHET

Entré för funktionsnedsatta finns via huvudingången.

Presenteras i samarbete med Estrad Norr, Kulturrådet, Östersunds kommun, Frejas bakeri, TeloGott, Östersunds teaterverkstad och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Guro Kvifte Nesheim GKN5 (konsert + dans) (OBS! Även Halling danskurs!)

lördag 17 november, Gamla Tingshuset, kl 19.30 (OBS! Danskurs i halling kl 12-14, läs mer nedan!)

Klubb SAM och J/H Spelmansförbund presenterar, i samarbete med Samspel:

FOLKMUSIKKVÄLL PÅ TINGSHUSET (KONSERT + DANS)
Featuring nya norska stjärnskottet Guro Kvifte Nesheim (hardingfela, hardanger d’amore) och hennes band GKN5.
GKN5GKN5: Bestastovo
GKN5 bjuder på härlig dansant musik och har stigit upp som en raket på den nordiska folkmusikhimlen
Guro Kvifte Nesheim spelar hardingfela & hardanger d’amore, är kompositör och musiker från Norge som spelar mest traditionell och nutida nordisk folkmusik. Hon har spelat mycket till dans, solo, tillsammans med Mats Edén och i duon Thomas & Guro, folkbandet Kontoret och visfolkpopfusionbandet Axel Sondén & Flyttfåglarna.

Sedan hon flyttat till Sverige har hon samlat några av sina favoritspelmän till GKN5. GKN5 spelar låtar efter spelmannen Salve Austenå från Tovdal i Åmli kommun i Norge samt egna kompositioner. De undersöker hur solokaraktären i hardingfelespelet kan bevaras i samspel och beskriver sitt sound som en orkestrerad hardingfela. Bandet släppte albumet ”Bestastovo” tidigare i år som fick mycket fina recensioner, bland annat i tidningen Lira!

Guro Kvifte Nesheim – hardingfela/hardanger d’amore
Thomas Eriksson – cittern
Anna Malmström – klarinett/ basklarinett
Jens Linell – slagverk
Anna Gustavsson – nyckelharpa

TIDER:
OBS! DAGTID! 12.00-14.00: Danskurs i halling med Amanda Östling (se nedan)
19.30-20.30: Konsert med GKN5
20.30-21.00: Dans till Birka Folk
21.00-22.00: Dans till GKN5
22.00 och framåt: Dans till lokala musiker.

Fiket har öppet under kvällen!

BILJETTER
Entré i dörren: 150 kr / 100 kr (stud)
Förköp via Tickster och Visit Östersund: 130 kr / 90 kr (stud)
Medlem i Klubb SAM: 20 kr rabatt.

Då Stjärnfallsgalan äger rum samma kväll på Verket, så kommer vi att ha ett special-entré-pris för Stjärnfallsgalans besökare (50 kr) och vi deltar i galans insamling till RFSL genom att en del av kvällens inträde kommer gå till RFSL!

TILLGÄNGLIGHET

Liten hiss på baksidan av huset. Toalett för funktionsnedsatta finns.

DANSKURS I HALLING
kl 12.00-14.00, Tingssalen, Gamla Tingshuset

Lär dig dansa halling – folkmusikens street dance! I den här kursen under ledning av danspedagogen Amanda Östling, blir det mest fokus på det musikaliska i dansen, som en medspelare i musiken, och att kunna njuta av svänget i dansen. Hallingdal är ett område i Norge och det finns både musik och dans som kallas halling. Här i Sverige förknippas det oftast med en solodans, att en person dansar till en låt som är en halling. I Norge kallas dansen ofta laus (som i lös.)

Det har dansats halling i Sverige också, det är en improviserad dans, som street dance, där man utmanar varandra med olika ekvilibristiska sparkar och djupa knäböjningar. I den här kursen blir det mindre akrobatik, men vi kommer få till svänget i några olika moves, så att vi kan ha extra kul på dansgolvet när hardingfelans nya stjärna Guro Kvifte Nesheim och hennes grupp KN5 spelar halling till dans senare på kvällen. Inga volter eller nersparkade hattar på 2,30 meters höjd denna gång alltså! ;)

Du kan ha sett bakgrundsdansarna till Alexander Ryback när han vann Eurovision Song Contest med låten ”Fairytale” 2009, där man fick se en extremt akrobatisk version av halling.
Här kan du kolla in Ulf-Arne Johannessen, flerfaldig vinnare av Kappleik i halling, i ett klipp som mer reflekterar hur det kommer se ut när vi dansar på kursen! :)

https://www.youtube.com/watch?v=-Wq6If8MsFQ

Välkomna! / Amanda

Amanda Östling är utbildad vid Danshögskolan med inriktning folkdans samt även som musiker vid Musikhögskolan i Stockholm.

Anmäl dig till kursen senast 13 november – till: tove_amanda@hotmail.com
Kostnad: 150 kr / 50 kr (stud)
SWISH: 123 006 90 13
Bankgiro: 5312-5449
Meddelande: halling + namn

MEDARRANGÖRER:
Arrangemanget presenteras i samarbete med Samspel, Musikverket, MAIS, Region J/H, Hotel Emma, Kulturrådet, Östersunds kommun, Birka Folkhögskola, J/H Spelmansförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.

Ethno On The Road

söndag 18 november: Birka Folkhögskola (aulan), kl 18.30

Lokal support: Birka Folk
Ethno On The Road
Ethno i Dalarna är sannolikt världens största internationella folkmusikläger för ungdomar. Från detta sommarläger med hundra deltagare, 17-25 år, från mer än dussinet länder, väljs varje år ut 5-6 av de bästa ungdomarna som får komma tillbaka för en två veckor lång turné tillsammans med två erfarna ledare. De bjuder på folkmusik från olika länder i spännande arrangemang och med en spelglädje som kan försätta berg!

Årets grupp leds av Peter Rousu, basist/gitarrist från Rättvik och Sandra Marteleur, fiolspelare med hemvist i Stockholm. Bägge är erfarna ethnoledare och professionella musiker i grupper som Fatang och Stormsteg m fl. Med sig på årets resa har de ytterligare två svenskar, slagverkaren Benjamin Vågerö Black, Stockholm, och saxofonisten Gustav Andrén, Ganjef (Gustav saknas på bilden). Också har man plockat tre spännande unga musikanter från utlandet – fiolspelarna Marta-Lotta Kukk, Estland och Melanie Brélaud, Frankrike. Dessutom har man Gift Banda, gitarrist och sångare från Malawi i Afrika!

BILJETTER:
Entré i dörren (ordinarie): 150 kr

Förköp (ordinarie) via Tickster och Visit Östersund: 120 kr

OBS! Super-student-pris i dörren: endast 50 kr!
Medlemsrabatt Klubb SAM: 20 kr

TILLGÄNGLIGHET
Tillträde till konsertsalen via vanliga ingången för funktionsnedsatta. Toalett för funktionsnedsatta finns även.

Konserten presenteras av Klubb SAM i samarbete med Folkmusikens Hus, Ethno Sweden, Krokoms kommun, Birka Folkhögskola, Region Jämtland/Härjedalen, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, Frejas bakeri och TeloGott.

Ciranda (Portugal) + Support: Karin & Emma

fredag 30 november, Gamla Kyrkan, kl 19.30
DUBBELKONSERT MED TVÅ EMINENTA FOLKMUSIK-DUOS FRÅN JÄMTLAND & PORTUGAL!
Ciranda
* CIRANDA (Gileno Santana: trumpet, Ines Vaz: accordion)
Portugisisk folkmusik och populärmusik möter jazz.”Ciranda” är namnet på den unge virtuose trumpetaren Gileno Santana’s projekt där han samarbetar med Inês Vaz (accordion), två briljanta musiker som med enorm värme bjuder på en smakfull blandning av populär och traditionell portugisisk musik och jazz. Vi får höra ett klart lysande trumpetspel, vars melodier berikas av accordionens harmonier och bärs av dess rytmiska skelett. Tillsammans bygger de en värld i stark fadoanda av både skönt melankolisk och smittsamt glad musik.Gileno Santana kommer från Brasilien, men bor numera i Portugal, där även Inês Vaz bor.
Listening to Gileno is to make sure that tradition is protected. His album is a true treasure. A brilliant musician and composer to follow.” – Wynton Marsalis
* KARIN & EMMA
Inleder kvällen gör duon Karin & Emma. Karin Blom (fiol) och Emma Grut (flöjter) har fötterna stadigt förankrade i den jämtländska folkmusikmyllan och började spela tillsammans någon gång i början på 2000-talet. Nu återförenas de efter ett längre uppehåll!Emma bor i Östersund och är utbildad vid Raulandsakademin, Norge, där hon grävt djupt i den skandinaviska folkflöjttraditionen. Hon har i samarbete med Svenskt Visarkiv givit ut Ol’Jansas Låtbok, med låtar nedtecknade efter flöjtspelmannen Olof Jönsson från Överberg, Härjedalen.Karin är uppvuxen med folkmusiken som följt henne genom livet.
Hon bor numera i Skåne, men har behållit sin kärlek till oförutsägbara och hjärtskärande mollpolskor från Jämtland. Hon är även medlem i skivaktuella trion Vindonia.

Karin & Emma bjuder på en finstämd blandning av låtar från fjällnära Jämtland, Härjedalens djupaste skogar och viddernas Telemark, NorgeKarin BlomEmma Grut

 
BILJETTER
Förköp via Tickster och Visit Östersund: 130 kr / 90 kr (studerande)
I dörren: 150 kr / 100 kr (studerande)
Medlem i Klubb SAM (och Jazz i Jemtland): 20 kr rabatt.
 
TILLGÄNGLIGHET
Ingång för funktionsnedsatta via en ramp och en port på sidan av kyrkan.
 
Konserten presenteras av ideella kulturföreningen Klubb SAM i samarbete med Musik Västernorrland, Östersunds kommun, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.
Mer Klubb SAM!

Samarbeten
Evenemangskalender
november 2018
m ti o to f l s
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930EC