Arkiv för ‘Evenemang’-kategorin

Folkrocken ’19: Valkyrien Allstars (No), Hoven Droven, Birka Folk

torsdag 7 februari, kl 19.00: Gamla Tingshuset

FOLKROCKEN 2019:
– VALKYRIEN ALLSTARS (Norge)
– HOVEN DROVEN
– BIRKA FOLK
Valkyrien Allstars och Hoven Droven
Två av Nordens främsta folkrockband genom tiderna på en och samma scen på Gamla Tingshuset!

VALKYRIEN ALLSTARS (Norge)

Det är 15 år sedan de bildades och mer än 10 år sen de släppte sitt första album – en av Norges främsta folkmusikgrupper. Valkyrien Allstars förnyar norsk folkmusik och rör sig mellan många olika genrer och stilar. Traditionella melodier går genom ambientfolk och ballader till akustisk folkrock med fina sångharmonier – arrangerat till ett distinkt karakteristiskt sound.

Både nationellt och internationellt har bandet spelat in sig på hitlistor och erövrat allt från undergroundklubbar till konserthallar. Det som började som en traditionell hardingfela-duo har utvecklats till en kvartett med ett alldeles eget sound. Gruppen släppte sitt femte och senaste album ”Försök säga något till mig nu (Heilo)” under 2016 och nu är frontfiguren Tuva Syvertsen aktuell med musik till Hollywoodproduktionen ”Downsizing” med Matt Damon i huvudrollen. Tuva syntes på TV4 förra året när hon hyllade årets Polarpristagare Metallica med en mäktig version av ”One”.

Valkyrien Allstars har hittat sitt alldeles egna ljudlandskap som de ornamenterar från en bred musikpalett. Själfull och stark sång ackompanjerad av fiolriff och kollektiv improvisation gör dem till en av Nordens främsta folkmusikgrupper. Kom och njut av tonerna från Norge!

Tuva Livsdatter Syvertsen – hardangerfela, sång
Erik Sollid – hardangerfela, sång, gitarr
Martin Viktor Langlie – trummor, sång (fd trummis i Gåte)
Magnus Larsen Jr.– bas, cello

HOVEN DROVEN
Hoven Droven bjuder som vanligt på en garanterat energisk konsert och avslutar kvällen på bästa sätt! Jämtlands stoltheter Hoven Droven räknas som ett av Sveriges största folkrockband och kombinerar folkmusik med modern rock till en säregen spelmansrock. Blandningen av traditionellt låtspel, rytmiska utsvävningar och distade gitarrer är deras kännetecken.

Kjell-Erik Eriksson – fiol
Bo Lindberg – gitarr
Jens Comén – saxofoner
Björn Höglund – trummor/slagverk
Pedro Blom – bas

BIRKA FOLK
Elever från Birka Folkhögskolas folkmusiklinje inleder kvällen.

FÖRKÖP VIA TICKSTER / VISIT ÖSTERSUND HÄR!
Endast inträde: 170 kr / 90 kr (stud)
Inträde + medlemskap 1år i Klubb SAM: 250 kr / 100 kr (stud)

Visa upp biljetten och hämta ditt medlemskort vid entrén till konserten sedan du fyllt i dina uppgifter på plats. Medlemskapet gäller under pågående kalenderår och kostar 100 kr / 30 kr studerande. Som medlem stöttar du föreningen och du får även rabatt 10 procent hos TeloGott och Frejas bakeri!

BILJETTER I DÖRREN

200 kr / 100 kr (stud). Medlem i Klubb SAM: 20 kr rabatt.
(Medlemskap i Klubb SAM kostar 100 kr / 30 kr studerande).
Barn under 13 år går gratis!

TILLGÄNGLIGHET

Ingång från bakgården via hiss för rullstol.
Konserten presenteras i samarbete med Musik Västernorrland, Östersunds kommun, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, Frejas bakeri, TeloGott

 

Rydvall/Mjelva

måndag 18 februari, kl 19.30: Gamla kyrkan

Rydvall/MjelvaDen svensk/norska spelmansduon Rydvall/Mjelva med de båda makalösa musikanterna Erik Rydvall (nyckelharpa) och Olav Luksengård Mjelva (hardingfela) släpper i februari 2019 sitt tredje album ”Vårvindar Friska” och ger sig ut på releaseturné i Sverige och Norge.
Detta tredje album avslutar den triptyk där duon på samma gång har djupdykt och samtidigt uppfunnit samspelet mellan den svenska nyckelharpan och den norska hardingfelan.
Efter några år av förberedelser är det äntligen dags att släppa denna skiva och duon ser väldigt mycket fram emot att komma ut och spela igen. Senaste gången de besökte oss var 2013 i samband med att de gav ut det första albumet i triptyken, ”Isbrytaren”.

De två tidigare albumen “Isbrytaren” och “Vårdroppar” har blivit mycket uppmärksammade såväl i Norden som utomlands.
Här är några recensions citat från de tidigare albumen:

Isbrytaren:
“Nordens ljud, här är det” skrev Mikael Strömberg, Aftonbladet
“Sättet som dessa två instrument fyller ut ett rum är häpnadsväckande.” Jan Gradvall, DI
“… these two fiddlers are having a blast” Gus Isherwood, Songlines

Vårdroppar:
“Det verkar som om Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva har gett sig på att skriva den stora samtida romanen”. Sofia Lilly Jönsson, SvD
”Överväldigande bra.” Lars Lind, LIRA
”This is outstanding music making from two of the masters.” Fiona Talkington, Songlines
”There is an magnetic brilliance about there interaction” Andrew Cronshaw, fRoots

OLAV LUKSENGÅRD MJELVA
Olav Luksengård Mjelva kommer från Røros i Norge. Han började spela fiol vid sju års ålder och några år senare började han spela Hardangerfela.
Han är en av grundarna av flera norsk-svenska ensembler: SVER, Nordiska Fiddlers Bloc, samt duon Rydvall / Mjelva. Utöver detta är han också med i Copper City Ramblers och flera andra projekt.
Han har skrivit musik till flera dokumentärer, kortfilmer och teaterprojekt. Han är också mycket eftertraktad som studiomusiker och har spelat på över 40 utgåvor. Olav är även en flitigt anlitad instruktör och dansmusiker både i Norge och utomlands. Olav har redan vunnit flera priser, två gånger har han fått Spelemannpriset, och 2013 blev han vald till årets norska folkmusiker.

ERIK RYDVALL
Även Erik Rydvall började spela fiol tidigt, han hann bli 18 år innan han äntligen upptäckte nyckelharpan. Efter studier vid Eric Sahlström Institutet i Tobo och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han utvecklats i sitt eget musicerande mycket tack vare möten med de legendariska nyckelharpapionjärerna, Johan Hedin och Olov Johansson. Andra musiker som betytt mycket för Eriks musikaliska utveckling är Magnus Zetterlund och Anders Löfberg.
Erik arbetar nu som professionell nyckelharpaspelare. Förutom bildandet av duon Rydvall & Mjelva, är han en av grundarna till den framgångsrika svenska folkmusiktrion Nordic som turnerar flitigt och samarbetar med olika projekt, senast med Norrlandsoperans symfoniorkester. Han var även med i schweiziska flamenco danskompaniet ”Flamencos en rutt” som framförde“Orfeo and Euridice” 2011 och “El Rubí” 2012.
Sammantaget kan Erik beskrivas som en musiker som alltid är på jakt efter nya impulser och utmaningar.

FÖRKÖP VIA TICKSTER/VISIT ÖSTERSUND HÄR!!!

Endast inträde: 130 kr / 90 kr (studerande). Medlem i Klubb SAM 20 kr rabatt.
Inträde + medlemskap 1 år i Klubb SAM: 210 kr / 100 kr (stud)

BILJETTER I DÖRREN:
150 kr / 100 kr (studerande). Medlem i Klubb SAM 20 kr rabatt.
Barn under 13 år går gratis!

TILLGÄNGLIGHET
Ingång från sidan av kyrkan via ramp för personer med funktionsvariation.

Konserten presenteras i samarbete med Östersunds kommun, Kulturrådet, Hotel Emma, TeloGott, Frejas bakeri och Big Lake Coffee.

Sara Ajnnak

lördag 23 februari, kl 19.30: Gamla Tingshuset

Sara AjnnakSara Ajnnak är en rutinerad samisk artist med tre fullängdsalbum i bagaget. Under senhösten 2018 släppte Sara det starka albumet Gulldalit can you hear me som i år är Grammisnomierat för Bästa Album i kategorin folkmusik!

Sara Ajnnak levererar ett uppdaterat ljudlandskap från norr i gränslandet mellan orientaliska stränginstrument och elektroniska element, blandat med uråldriga jojktoner som trollbinder lyssnaren på ett sätt som vi tidigare aldrig hört. Våren 2018 tävlade Sara Ajnnak i P4 Västerbottens deltävling i Sveriges största musiktävling: P4 Nästa, och tog sig till final.

Under hösten 2018 släppte Sara Ajnnak singeln Wake up sleepwaker som är ett spännande samarbete mellan jojkens drottning Mari Boine och den yngre artisten Sara Ajnnak. Sara Ajnnak är definitivt en spännande artist som banar nya vägar för den samiska musiken och utvecklar det samiska ljudlandskapet på ett kreativt och experimentellt sätt. Konserter beskrivs som en resa i tid och rum där Sara Ajnnak med sin scennärvaro griper tag i lyssnaren och med sin röst förmedlar känslor som når djupt ända in i själen.

Biljetter:
Förköp 190kr / 100 kr studerande, på www.nortic.se
Vid dörren 220kr / 120 kr studerande. OBS! Endast kortbetalning i dörren!
Klubb Sam-medlemmar har rabatt (20kr/biljett)

Huvudarrangör: Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum

Trio Katastrofa

torsdag 28 februari, kl 20:30: Jazzköket

Trio KatastrofaVild balkanmusik och tunga polskor! Med improvisation som bas blandar Trio Katastrofa melodier från Bulgarien, Ungern, Slovenien och Norden i en galen mix som de kallar scandi-balkan folk-punk. Trion består av den slovenska virtuosen Matija Solce på dragspel, svenska violinisten Sofia Teljebäck Högstadius som specialiserat sig inom bulgarisk folkmusik samt den multi-genre-kunniga svensk-chilenska percussionisten Stefan Hedborg.

FRI  ENTRÉ!

Psst… se till att boka ett middagsbord fr.o.m 19:30 för att garantera en plats på konserten! Här bokar du bord: https://www.jazzkoket.se/reservations/
Trio Katastrofa presenteras av Klubb SAM i samarbete med Jazzköket och Birka Folkhögskola, samt med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan, Östersunds kommun, Kulturrådet.

Mer Klubb SAM!

Samarbeten
Evenemangskalender
februari 2019
m ti o to f l s
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728EC