Arkiv för ‘Evenemang’-kategorin

Stella Chiweshe (Zimbabwe) – Queen of mbira

fredag 15 mars, kl 19.30: Gamla Tingshuset

Stella Chiweshe Stella ChiwesheVälkomna till en intim konsert med den internationellt kände sångaren, kompositören och mbira-spelaren Stella Chiweshe – 72-årig legend från Zimbabwe!Stella Chiweshe är en sann afrikansk musikikon och Zimbabwes mbira-mästare. Hon började som ung flicka lära sig spela tumpianot, mbira, ett heligt instrument som var tabu för kvinnor i 60-talets Rhodesia. Hon är nu aktuell med en fängslande samling av tidiga singlar utgivna på Glitterbeat Records. I Östersund ger hon en unik konsert på Gamla Tingshuset, det är även europa-turnépremiär, mitt under Skidskytte-VM!Stella Chiweshe trotsade allt motstånd från såväl kyrkan, den brittiska kolonialmakten, som från släkt och vänner när hon som ung började spela mbira. Instrumentet användes främst i religiösa ceremonier och den som spelade kom i kontakt med förfäderna. Hon fick snabbt ett rykte och anlitades flitigt i hemlighet, eftersom musiken var förbjuden under kolonialtiden.Efter Zimbabwes självständighet år 1980 fick hon ett internationellt erkännande och en välförtjänt karriär. Den 72-åriga Stella Chiweshe är en pionjär inom många områden. Hon introducerade inte bara kombinationen av mbira och marimba i ljudbilden av det moderna Zimbabwe, utan hon är dessutom den enda kvinnan i sitt hemland som leder ett eget band och har kontroll över sin egen karriär.

I september 2018 släppte hon sitt första album på mer än ett decennium, ”Kasahwa”. Det är en fantastisk samling av de tidigaste inspelningar från 70-talet och början av 80-talet, material som hittills inte har hörts utanför Afrika. Avskalat och ensam på scenen kommer Stella Chiweshe förtrolla oss med sin sång och musik.

På scen:
Stella Chiweshe – mbira, sång

BILJETTER
Förköp via Tickster och Visit Östersund (Turistbyrån). Tel: 063-701 17 00. Pris 150 kr / 90 kr (stud). Medlem i klubb SAM: 20 kr rabatt

Entré + medlemskap paket på förköp: 230 kr / 100 kr (studerande)

Biljetter i dörren kostar 180 kr / 100 kr (studerande). OBS! ENDAST KORT/SWISH I DÖRREN – EJ KONTANTER – NO CASH AT THE ENTRANCE!
Medlem i Klubb SAM: 20 kr rabatt.
Barn under 13 år går gratis.

TILLGÄNGLIGHET
Entré via hiss från baksidan för personer med funktionsvariation.

Konserten presenteras i samarbete med Östersunds kommun, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.

Marius Neset Quintet

torsdag 21 mars, kl 19.30: Gamla teatern

Förband från Birka jazzlinje kl 18.30

Marius NesetHans svindlande sinne för det oväntade gör hans musik ständigt utmanande och överraskande. Marius Neset spås en lysande framtid och han är redan nu en av de som verkligen präglar hur jazzen låter – idag och i framtiden.

Den enda musikern bosatt i Europa som tog sig in på Downbeats lista ”25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come” för ett par år sedan var saxofonisten Marius Neset. Ett av många bevis på hans höga nivå. Nesets egenkomponerade musik är ömsom kantig och ekvilibristisk, med plötsliga taktbyten, och ömsom lyrisk och svindlande vacker, Det händer hela tiden nya och oväntade saker i hans musik, där han förstås inspireras av saxofonister som Wayne Shorter och Michael Brecker men även i hög grad av tonsättare som Stravinskij.

För senaste skivan Snowmelt – som består av en svit Marius Neset skrev för London Sinfonietta plus sin egen kvartett – tog han emot ett av Tysklands mest prestigefyllda priser: ECHO Jazz Award. Han arbetar nu för fullt med att komponera ny musik till två kommande skivor.

Men det är inte bara för sina skivor han rosas i pressen. På scen är han en lika lysande uppenbarelse – och ständigt överraskande. Med sig i kvintetten har han internationella toppmusiker från London, Basel och Köpenhamn.

Lineup:
Marius Neset – sax
Ivo Neame – piano
Jim Hart – vibrafon/marimba
Petter Eldh – bas
Anton Eger – trummor

BILJETTER

Entré: 200 kr / 150 kr (medlem i Klubb SAM och Jazz i Jemtland). Studerande/ungdom: 100 kr. Stud/ungdom medlem 80 kr.

Förköp: www.jazzijemtland.se & Visit Östersund (turistbyrån) 063 – 701 17 00

TILLGÄNGLIGHET

Gamla Teatern är fullt ut tillgänglig för personer med funktionsvariationer. Hörselproppar finns i kassan. Tillgången och närheten till buss, kommunikationer och parkeringar är god.

Presenteras i samarbete med Jazz i Jemtland och Musik Västernorrland. 

GURLS (Norge)

tisdag 26 mars, kl 19.30: Gamla Teatern  (förband från Birka folkhögskola jazzlinje kl 18.30)

Ellen Andrea Wang – bas, sång; Hanna Paulsberg – saxofon, sång; Rohey Taalah – sång.

GURLS

Jazz-hiphop-soul med norsk supertrio!

Feministiskt, humoristiskt, uppkäftigt, innerligt, ”kult” (på norska med långt ”u”) – ibland på engelska, ibland på norska.  Sångerskan Rohey, saxofonisten Hanna Paulsberg, basisten Ellen Andrea Wang, tre unga musiker som till vardags frontar var sitt eget band, ingår i den nya trion GURLS, baserad i Oslo. Första singeln från plattan var låten ”Porkchop Lover”.
Det är bra gjort att stoppa in så mycket obestridlig och dagsaktuell jazztalang in i en trio, men det är alltså detta som GURLS är. Eller stryk talang, dessa meriterade musiker är långt förbi det stadiet. Detta är tre av Norges mest eftertraktade musiker:
Ellen Andrea Wang på kontrabas är känd från sin egen trio, från Pixel och för sina år med Manu Katché och Marilyn Mazur.
Saxofonisten Hanna Paulsberg som startade trion och skriver texterna ger också ut plattor med Hanna Paulsberg Concept, har varit med i Trondheim Jazz Orchestra och även spelat med Bobo Stenson, Bugge Wesseltoft och Chick Corea (!)
Sångerskan Rohey Taalah håller på att göra stor succé, inte minst internationellt, med soulbandet Rohey.
Debutplattan ”Run Boy Run” som släpptes förra året höjdes till skyarna av norska media! Avväpnande och chosefritt rör sig trion runt funkig, svängig jazz med nickningar till hiphop och modern klubbmusik i ett fascinerande harmoniskt samspel! Missa inte!

BILJETTER

Entré: 200 kr (ordinarie). Medlemmar i Klubb SAM och Jazz i Jemtland: 150 kr. Studerande/ungdom: 100 kr, stud/ungdom medlem: 80 kr.

Förköp via www.jazzijemtland.se och Visit Östersund (turistbyrån). 063 – 701 17 00

Konserten presenteras i samarbete med Jazz i Jemtland, Kulturrådet, Östersunds kommun.

Mer Klubb SAM!

Samarbeten
Evenemangskalender
mars 2019
m ti o to f l s
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031