Anna Ekborg & Adrian Jones

torsdag 28 april, kl 20.00: Norra Station café

Klubb SAM & J/H Spelmansförbund presenterar:
ANNA EKBORG (Rättvik)
&
ADRIAN JONES (Leksand)
En folkmusikkväll och ett möte mellan två förstklassiga musikanter från Dalarna som representerar folktraditionerna från Rättvik (Anna Ekborg) respektive Leksand (Adrian Jones). Ett Dala-derby mellan de båda orterna vid Siljans strand. Det är endast två mil dem emellan, men rivaliteten kan vara stor och är historiskt präglad av schismer och nidvisor. Lite som när två rappare tävlar om vem som har de bästa rimmen och det bästa flowet i ett rap battle, så blir det denna kväll något av ett ”folk battle” där mikrofonen är utbytt mot fiolen! Vart svänger det som bäst om folkmusiken? I Rättvik eller i Leksand?
OM ANNA EKBORG:

Anna Ekborg

Anna Ekborg är en av den yngre generationens folkmusiker som på senare år har etablerat sig på den svenska folkmusikscenen, både som soloartist och som ensemblemusiker i bland annat stråktrion Northern Resonance.
Anna är uppvuxen i Falun och Rättvikspolskorna är det som ligger henne allra varmast om hjärtat. Genom mentorer som Ellika Frisell, Mikael Marin, Hadrian Prett och Per Gudmundson samt genom gamla arkivinspelningar bär Anna med sig en otrolig låtskatt och förra året släppte hon sitt första soloalbum, Solo. Genom skivan vann hon pris som Årets Folkmusik vid årets Manifestgala med motiveringen:
” Ståtlig, mäktig och självklar – sådan är denna solodebut. Med låtar från Rättvik som specialitet spelar denna spelman född i Falun nitton sololåtar med sådan glöd att man tappar andan. Här har vi en ung spelman som med trygghet och energi spelar trad på riktigt, på allvar.”
Plattan har även nominerats till Årets Grammis och har fått lysande recensioner, t.ex:
“På sin soloplatta sällar sig Anna Ekborg till tidigare traditionsbärare, som alla varit män. Hon spelar rakt och med fullständig närvaro” – Po Tidholm, DN (4/5).
”Se det här albumet som ett test: Fastnar du inte för svensk folkmusikfiol av att lyssna på detta kommer du aldrig att göra det. Här bor det, alltihop: det dansande, svävande och kraftfulla svänget, melodiprakten som smyckas ut extra med små drillar, spraket och gnistorna och så en traditionskänsla som är så stark att den sträcker ut två fingrar ur högtalaren och vänligt kniper en i näsan. Allt satt med personlig touch. Drivet och de mustiga flersträngsbetoningarna gör att ett instrument till bara skulle ha blivit ett störningsmoment.” – Alexander Agrell, Sydsvenskan (4/5)
OM ADRIAN JONES:

Adrian Jones

Adrian Jones är en väletablerad och meriterad musiker uppvuxen i Leksand med folkmusiken som hemvist. Han har ett brett verksamhetsområde med violin, viola och arrangering-komposition som huvudinriktningar. Adrian är från början klassiskt skolad och rör sig idag mellan flera genrer men med folkmusik som huvudsakliga konstnärliga uttrycksmedel. Han undervisar främst folkmusik på fiol vid Malungs Folkhögskola.
Adrian kan höras bland annat med grupperna Stockholm Lisboa Project, Katarina Hallberg Trio, Göran Månsson Band och Folk All-in Band. Han har jobbat med teater både som kompositör och som musiker, senast i en uppsättning av Gösta Berlings Saga på Stadsteatern i Stockholm våren 2015. Ibland spelar Adrian klassiskt med Jemtlands Salongsorkester eller traditionell spelmansmusik med Kjell-Erik Eriksson. Han har även komponerat en hel del musik i gränslandet mellan folkmusik och kammarmusik, till exempel konserten Nybyggnan för saxofon och stråkkvartett, utgiven på BIS records hösten 2015.
Adrian har en konstnärlig masterutbildning från Kungliga Musikhögskolan med viola och folkmusikalisk komposition som inriktning. Idag bor han i Ås.
BILJETTER:
OBS! Endast försäljning av biljetter i dörren denna kväll! (Ej Förköp)
Priser: 150 kr (ordinarie) / 120 kr (medlem i Klubb SAM eller Spelmansförbundet)
TILLGÄNGLIGHET:
Entré och toalett anpassad till personer med funktionsvariation finns.
Konserten presenteras av Klubb SAM och J/H Spelmansförbund, med stöd av Kulturrådet, Östersunds kommun. I samarbete med Bilda studieförbund, TeloGott, Hotel Emma, Frejas bakeri.