Guro Kvifte Nesheim GKN5 (konsert + dans) (OBS! Även Halling danskurs!)

lördag 17 november, Gamla Tingshuset, kl 19.30 (OBS! Danskurs i halling kl 12-14, läs mer nedan!)

Klubb SAM och J/H Spelmansförbund presenterar, i samarbete med Samspel:

FOLKMUSIKKVÄLL PÅ TINGSHUSET (KONSERT + DANS)
Featuring nya norska stjärnskottet Guro Kvifte Nesheim (hardingfela, hardanger d’amore) och hennes band GKN5.
GKN5GKN5: Bestastovo
GKN5 bjuder på härlig dansant musik och har stigit upp som en raket på den nordiska folkmusikhimlen
Guro Kvifte Nesheim spelar hardingfela & hardanger d’amore, är kompositör och musiker från Norge som spelar mest traditionell och nutida nordisk folkmusik. Hon har spelat mycket till dans, solo, tillsammans med Mats Edén och i duon Thomas & Guro, folkbandet Kontoret och visfolkpopfusionbandet Axel Sondén & Flyttfåglarna.

Sedan hon flyttat till Sverige har hon samlat några av sina favoritspelmän till GKN5. GKN5 spelar låtar efter spelmannen Salve Austenå från Tovdal i Åmli kommun i Norge samt egna kompositioner. De undersöker hur solokaraktären i hardingfelespelet kan bevaras i samspel och beskriver sitt sound som en orkestrerad hardingfela. Bandet släppte albumet ”Bestastovo” tidigare i år som fick mycket fina recensioner, bland annat i tidningen Lira!

Guro Kvifte Nesheim – hardingfela/hardanger d’amore
Thomas Eriksson – cittern
Anna Malmström – klarinett/ basklarinett
Jens Linell – slagverk
Anna Gustavsson – nyckelharpa

TIDER:
OBS! DAGTID! 12.00-14.00: Danskurs i halling med Amanda Östling (se nedan)
19.30-20.30: Konsert med GKN5
20.30-21.00: Dans till Birka Folk
21.00-22.00: Dans till GKN5
22.00 och framåt: Dans till lokala musiker.

Fiket har öppet under kvällen!

BILJETTER
Entré i dörren: 150 kr / 100 kr (stud)
Förköp via Tickster och Visit Östersund: 130 kr / 90 kr (stud)
Medlem i Klubb SAM: 20 kr rabatt.

Då Stjärnfallsgalan äger rum samma kväll på Verket, så kommer vi att ha ett special-entré-pris för Stjärnfallsgalans besökare (50 kr) och vi deltar i galans insamling till RFSL genom att en del av kvällens inträde kommer gå till RFSL!

TILLGÄNGLIGHET

Liten hiss på baksidan av huset. Toalett för funktionsnedsatta finns.

DANSKURS I HALLING
kl 12.00-14.00, Tingssalen, Gamla Tingshuset

Lär dig dansa halling – folkmusikens street dance! I den här kursen under ledning av danspedagogen Amanda Östling, blir det mest fokus på det musikaliska i dansen, som en medspelare i musiken, och att kunna njuta av svänget i dansen. Hallingdal är ett område i Norge och det finns både musik och dans som kallas halling. Här i Sverige förknippas det oftast med en solodans, att en person dansar till en låt som är en halling. I Norge kallas dansen ofta laus (som i lös.)

Det har dansats halling i Sverige också, det är en improviserad dans, som street dance, där man utmanar varandra med olika ekvilibristiska sparkar och djupa knäböjningar. I den här kursen blir det mindre akrobatik, men vi kommer få till svänget i några olika moves, så att vi kan ha extra kul på dansgolvet när hardingfelans nya stjärna Guro Kvifte Nesheim och hennes grupp KN5 spelar halling till dans senare på kvällen. Inga volter eller nersparkade hattar på 2,30 meters höjd denna gång alltså! 😉

Du kan ha sett bakgrundsdansarna till Alexander Ryback när han vann Eurovision Song Contest med låten ”Fairytale” 2009, där man fick se en extremt akrobatisk version av halling.
Här kan du kolla in Ulf-Arne Johannessen, flerfaldig vinnare av Kappleik i halling, i ett klipp som mer reflekterar hur det kommer se ut när vi dansar på kursen! 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=-Wq6If8MsFQ

Välkomna! / Amanda

Amanda Östling är utbildad vid Danshögskolan med inriktning folkdans samt även som musiker vid Musikhögskolan i Stockholm.

Anmäl dig till kursen senast 13 november – till: tove_amanda@hotmail.com
Kostnad: 150 kr / 50 kr (stud)
SWISH: 123 006 90 13
Bankgiro: 5312-5449
Meddelande: halling + namn

MEDARRANGÖRER:
Arrangemanget presenteras i samarbete med Samspel, Musikverket, MAIS, Region J/H, Hotel Emma, Kulturrådet, Östersunds kommun, Birka Folkhögskola, J/H Spelmansförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.