Härjedalspipan förr och nu – med Mats Berglund och Gunnar Stenmark (SAM Local Station)

torsdag 30 september, kl 19.30: Norra Station Café

SAM LOCAL STATION PRESENTS…!

HÄRJEDALSPIPAN FÖRR OCH NU

Med MATS BERGLUND och GUNNAR STENMARK

Mats Berglund

Mats Berglund

Välkomna till en intim folkmusikkväll med Mats Berglund och Gunnar Stenmark, där spelpipan som går under namnet Härjedalspipa kommer stå i centrum. Mats och Gunnar kommer under kvällen omväxlande spela och berätta om spelpipor och spelmän i Härjedalen och andra landskap.Spel på både fiol och lite säckpipa utlovas också!

Mats Berglund kommer från Köla i västra Värmland och började att spela fiol i sjuårsåldern för spelmannen Ola Jonasson från Hotagen. Ola som var dotterson till storspelmannen Erik Larsa i Ansätten. I slutet av 1970-talet började Mats att forska kring folkmusiken i bygderna där han växte upp och med tiden etablerade han sig som framstående spelman på fiol. När han 1989 blev anlitad i projektet ”Musik i Härjedalens skogar – förr och nu” kom han i kontakt med spelpipstraditionen kring bröderna Olof och Jonas Jönsson från Överberg. I samarbete med spelmannen och fiolbyggaren Oskar Olofsson från Lillhärdal rekonstruerade han den folkliga träflöjt som idag benämns för Härjedalspipa.

Projektet ledde också till att Mats 1990 spelade in LP-skivan “Härjedalspipan” tillsammans med bland andra Ale Möller. Skivan var den första som satte ett tydligt ljus på den härjedalska spelpipan och har starkt bidragit till dagens växande intresse för pipspel och folkmusik långt utanför Sveriges gränser.

Gunnar Stenmark

Gunnar Stenmark

Gunnar Stenmark bor i Ås utanför Östersund och är riksspelman på spelpipa. Han har byggt spelpipor i 25 år. Gunnar började bygga den rikskända Härjedalspipan och har med tiden utvecklar sitt sortiment till en mängd olika typer av pipor i olika tonarter. Grunderna lärde han sig av fiol/spelpipebyggaren Oskar Olofsson(1919-2007), Lillhärdal, Härjedalen. 

BILJETTER:

Inträde med garanterad bra sittplats: 150 kr / 120 kr (medlem i klubb SAM)

Studerande/ej garanterad sittplats: 100 kr 

Förköp via Tickster: HÄR!

Konserten presenteras i samarbete med Region J/H, Östersunds kommun, Kulturrådet, Bilda studieförbund, Norra Station och TeloGott.