OL’JANSA – GÖRAN MÅNSSON MED VÄNNER

Torsdag 19 oktober 19:00, Gamla Kyrkan (Östersund)

OL’JANSA – GÖRAN MÅNSSON MED VÄNNEROl'Jansa
Nya tolkningar av Olof Jönssons låtskatt från Härjedalen.

I år är det 150 år sedan pipspelmannen Olof Jönsson från Sveg, med smeknamnet ”Ol’Jansa” föddes. Härjedalspipan var något han använde mest för sin egen skull, vilket var vanligt bland folkliga flöjtspelare på den tiden, men Olof och hans musik måste ändå ha uppfattats som mycket spännande, ja t.o.m. exotisk, då svensk radio spelade in honom och hans låtar vid tre olika tillfällen mellan 1935 och 1951.

Den virtuose flöjtisten Göran Månsson från Haverö i Medelpad har samlat ihop en ny spännande konstellation där bland annat härjedalspipan möter det japanska nationalinstrumentet koton (Karin Nakagawa) i nyskapande och innovativa tolkningar. Ol’Jansa’s låtar tas in i nutid och utvecklas genom fantastiska musiker med olika bakgrund inom både rock, folkmusik, klassisk musik och jazz. Ett gränsöverskridande samarbete som bygger ny musik av den traditionella och ger en ny identitet till härjedalspipan och dess bygd.
I augusti i år släppte de den nya skivan ”Ol’Jansa” på uppdrag av Svenskt visarkiv och det statliga skivbolaget Caprice records.

Göran Månsson – härjedalspipa
Martin von Schmalensee – bas, gitarr
Karin Nakagawa (Japan) – koto
Fanny Källström – fiol
Klara Källström – cello
Patrik Källström – fiol, tramporgel, harmonika, arrangör

BILJETTER

Entré i dörren: 180 kr / 100 kr (stud)
Förköp via Tickster och Visit Östersund: 150 kr / 100 kr (stud)
Medlem i klubb SAM: 20 kr rabatt

BARN UNDER 13 ÅR GÅR GRATIS!

HITTA/TILLGÄNGLIGHET
Handikappsanpassad entré finns via ena sidan av kyrkan.
Gamla kyrkan ligger mitt i Östersund, ovanför Stortorget.

Konserten presenteras av Estrad Norr i samarbete med Klubb SAM, med stöd av Musik Västernorrland, Musikverket, Svenskt visarkiv, Kulturrådet, Östersunds kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Musikverkets hemsida om Olof Jönsson ”Ol’Jansa”