Ray Cooper aka Chopper of Oysterband

Fredag 8 april, 19.00
Foajén, Storsjöteatern
Lokal support: Alistair Cochrane

Personlig och innerlig after work med keltiska toner!

Ray ”Chopper” Cooper har varit med i den engelska gruppen Oysterband sedan slutet av 80-talet med vilka han har spelat i ett 20-tal länder och släppt 18 album. Oysterband har bland annat spelat på Falun Folkmusikfestival två gånger, Storsjöyran samt turnerat vid ett flertal tillfällen i Sverige.

Våren 2010 släppte Ray sitt solodebutalbum, Tales of Love, War and Death by Hanging…, som visar både på Rays klangfulla röst samt hans förmåga att hantera sångskrivande och en rad instrument. Skivan innehåller både egna kompositioner men även traditionellt material. Det är skotska folktoner blandat med svenskt vemod, bland annat en egen version av Jämtländsk Brudmarsch.

Skivan är inspelad och producerad i en liten stuga i Sverige och Ray ackompanjerar sången med cello, tramporgel, gitarr, mandolin, mandola, munspel samt kantele. Fiolspelmannen Patrik Andersson (som vunnit pris för bästa dansskiva i den norska folkmusikgalan tillsammans med Vegar Vångdal) har hjälpt till med arrangemangen och spelar fiol, viola och hardangerfiol på skivan. Soundet är influerat av bland andra T-Bone Burnett, Enio Morricone, Johnny Cash och June Tabor för att nämna några.

Patrik Andersson, som följer Ray till Östersund, tillhör toppklassen av de svenska fiolspelmännen vars spel kännetecknas av en vilja att experimentera med nytt och traditionellt material. Det har resulterat i olika typer av samarbeten som dansgruppen Sinkelipass och Threestylefusion (som kombinerar Streetdance, Flamenco och folklig dans).

Inträde: 120 kr (ord.), 80 kr (stud.)
Medlemsrabatt: 20 kr

Medarrangör: SV och Estrad Norr

Du måste vara inloggad för att kommentera.