Rydvall/Mjelva

måndag 18 februari, kl 19.30: Gamla kyrkan

Rydvall/MjelvaDen svensk/norska spelmansduon Rydvall/Mjelva med de båda makalösa musikanterna Erik Rydvall (nyckelharpa) och Olav Luksengård Mjelva (hardingfela) släpper i februari 2019 sitt tredje album ”Vårvindar Friska” och ger sig ut på releaseturné i Sverige och Norge.
Detta tredje album avslutar den triptyk där duon på samma gång har djupdykt och samtidigt uppfunnit samspelet mellan den svenska nyckelharpan och den norska hardingfelan.
Efter några år av förberedelser är det äntligen dags att släppa denna skiva och duon ser väldigt mycket fram emot att komma ut och spela igen. Senaste gången de besökte oss var 2013 i samband med att de gav ut det första albumet i triptyken, ”Isbrytaren”.

De två tidigare albumen “Isbrytaren” och “Vårdroppar” har blivit mycket uppmärksammade såväl i Norden som utomlands.
Här är några recensions citat från de tidigare albumen:

Isbrytaren:
“Nordens ljud, här är det” skrev Mikael Strömberg, Aftonbladet
“Sättet som dessa två instrument fyller ut ett rum är häpnadsväckande.” Jan Gradvall, DI
“… these two fiddlers are having a blast” Gus Isherwood, Songlines

Vårdroppar:
“Det verkar som om Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva har gett sig på att skriva den stora samtida romanen”. Sofia Lilly Jönsson, SvD
”Överväldigande bra.” Lars Lind, LIRA
”This is outstanding music making from two of the masters.” Fiona Talkington, Songlines
”There is an magnetic brilliance about there interaction” Andrew Cronshaw, fRoots

OLAV LUKSENGÅRD MJELVA
Olav Luksengård Mjelva kommer från Røros i Norge. Han började spela fiol vid sju års ålder och några år senare började han spela Hardangerfela.
Han är en av grundarna av flera norsk-svenska ensembler: SVER, Nordiska Fiddlers Bloc, samt duon Rydvall / Mjelva. Utöver detta är han också med i Copper City Ramblers och flera andra projekt.
Han har skrivit musik till flera dokumentärer, kortfilmer och teaterprojekt. Han är också mycket eftertraktad som studiomusiker och har spelat på över 40 utgåvor. Olav är även en flitigt anlitad instruktör och dansmusiker både i Norge och utomlands. Olav har redan vunnit flera priser, två gånger har han fått Spelemannpriset, och 2013 blev han vald till årets norska folkmusiker.

ERIK RYDVALL
Även Erik Rydvall började spela fiol tidigt, han hann bli 18 år innan han äntligen upptäckte nyckelharpan. Efter studier vid Eric Sahlström Institutet i Tobo och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han utvecklats i sitt eget musicerande mycket tack vare möten med de legendariska nyckelharpapionjärerna, Johan Hedin och Olov Johansson. Andra musiker som betytt mycket för Eriks musikaliska utveckling är Magnus Zetterlund och Anders Löfberg.
Erik arbetar nu som professionell nyckelharpaspelare. Förutom bildandet av duon Rydvall & Mjelva, är han en av grundarna till den framgångsrika svenska folkmusiktrion Nordic som turnerar flitigt och samarbetar med olika projekt, senast med Norrlandsoperans symfoniorkester. Han var även med i schweiziska flamenco danskompaniet ”Flamencos en rutt” som framförde“Orfeo and Euridice” 2011 och “El Rubí” 2012.
Sammantaget kan Erik beskrivas som en musiker som alltid är på jakt efter nya impulser och utmaningar.

FÖRKÖP VIA TICKSTER/VISIT ÖSTERSUND HÄR!!!

Endast inträde: 130 kr / 90 kr (studerande). Medlem i Klubb SAM 20 kr rabatt.
Inträde + medlemskap 1 år i Klubb SAM: 210 kr / 100 kr (stud)

BILJETTER I DÖRREN:
150 kr / 100 kr (studerande). Medlem i Klubb SAM 20 kr rabatt.
Barn under 13 år går gratis!

TILLGÄNGLIGHET
Ingång från sidan av kyrkan via ramp för personer med funktionsvariation.

Konserten presenteras i samarbete med Östersunds kommun, Kulturrådet, Hotel Emma, TeloGott, Frejas bakeri och Big Lake Coffee.