Stella Chiweshe (Zimbabwe) – Queen of mbira

fredag 15 mars, kl 19.30: Gamla Tingshuset

Stella Chiweshe Stella ChiwesheVälkomna till en intim konsert med den internationellt kände sångaren, kompositören och mbira-spelaren Stella Chiweshe – 72-årig legend från Zimbabwe!Stella Chiweshe är en sann afrikansk musikikon och Zimbabwes mbira-mästare. Hon började som ung flicka lära sig spela tumpianot, mbira, ett heligt instrument som var tabu för kvinnor i 60-talets Rhodesia. Hon är nu aktuell med en fängslande samling av tidiga singlar utgivna på Glitterbeat Records. I Östersund ger hon en unik konsert på Gamla Tingshuset, det är även europa-turnépremiär, mitt under Skidskytte-VM!Stella Chiweshe trotsade allt motstånd från såväl kyrkan, den brittiska kolonialmakten, som från släkt och vänner när hon som ung började spela mbira. Instrumentet användes främst i religiösa ceremonier och den som spelade kom i kontakt med förfäderna. Hon fick snabbt ett rykte och anlitades flitigt i hemlighet, eftersom musiken var förbjuden under kolonialtiden.Efter Zimbabwes självständighet år 1980 fick hon ett internationellt erkännande och en välförtjänt karriär. Den 72-åriga Stella Chiweshe är en pionjär inom många områden. Hon introducerade inte bara kombinationen av mbira och marimba i ljudbilden av det moderna Zimbabwe, utan hon är dessutom den enda kvinnan i sitt hemland som leder ett eget band och har kontroll över sin egen karriär.

I september 2018 släppte hon sitt första album på mer än ett decennium, ”Kasahwa”. Det är en fantastisk samling av de tidigaste inspelningar från 70-talet och början av 80-talet, material som hittills inte har hörts utanför Afrika. Avskalat och ensam på scenen kommer Stella Chiweshe förtrolla oss med sin sång och musik.

På scen:
Stella Chiweshe – mbira, sång

BILJETTER
Förköp via Tickster och Visit Östersund (Turistbyrån). Tel: 063-701 17 00. Pris 150 kr / 90 kr (stud). Medlem i klubb SAM: 20 kr rabatt

Entré + medlemskap paket på förköp: 230 kr / 100 kr (studerande)

Biljetter i dörren kostar 180 kr / 100 kr (studerande). OBS! ENDAST KORT/SWISH I DÖRREN – EJ KONTANTER – NO CASH AT THE ENTRANCE!
Medlem i Klubb SAM: 20 kr rabatt.
Barn under 13 år går gratis.

TILLGÄNGLIGHET
Entré via hiss från baksidan för personer med funktionsvariation.

Konserten presenteras i samarbete med Östersunds kommun, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.