Vaerla Vaken (Massivet + Kongero)

lördag 15 juni, kl 15.00: Gillesalen, Restaurang Hov, Jamtli

KLUBB SAM, i samarbete med J/H Spelmansförbund och Region Jämtland/Härjedalen, kan i samband med Jämtstämman 2019 på Jamtli med stolthet presentera:

VAERLA VAKEN (MASSIVET + KONGERO)
– folkmusik i stort format på Jämtska där det instrumentala bandet Massivet möter vokalgruppen Kongero i en konsert fylld av nyfikenhet, skira klanger, tunga rytmer och ett hisnande intensitet sväng! Vinnare av Årets Album i Lira 2018!
Support: LOMELAJ
Vaerla Vaken
Två moderna folkmusikband, grundade i den svenska traditionen, i ett möte mellan instrumental spelmansmusik och dikter av bl.a. de jämtska poeterna Alan Kristensson och Elsa Wahlén. »Vaerla vaken» är jämtska för »Världen vaknar».

Kongeros repertoar baseras på den vokala och instrumentala folkmusiken där det också ges stor plats åt egna kompositioner. De fyra sångerskorna utforskar och utmanar röstens möjligheter och bryter ny mark genom sina innovativa arrangemang.

Massivet spelar musik som kan beskrivas som »dansmusik i konsertformat». De växlar mellan att vara ett kraftfullt folkmusikaliskt storband och att skapa plats åt de fem solisterna. Massivet har utvecklat en sällsam dynamisk spännvidd och de låter improvisationen spela en viktig roll i sin musik.

I Vaerla vaken förenas de båda bandens kvaliteter. Vokal och instrumental musik möts, ett instrumentalt band tolkar vokal musik och vice versa. Produktionen består av nytt och gammalt, nya kompositioner och arrangemang, toner och berättelser från förr – allt presenterat av nio av dagens stilbildande folkmusiker.

För tre år sedan samarbetade Kongero och Massivet med olika körer runt om i Jämtland/Härjedalen, bland annat med kören Mozaik här i Östersund. Nu är de tillbaka med det tokhyllade albumet Vaerla Vaken i bagaget som släpptes förra året, en skiva som bl.a. utsågs till 2018 år’s bästa av tidskriften Lira!

Innan konserten med Massivet och Kongero får vi även höra ungdomarna i världsmusikbandet Lomelaj från Östersunds kulturskola!

MASSIVET
Leif Ottoson – accordion
Adrian Jones – violin, viola
Erik Ronström – gitarr
David Eriksson – nyckelharpa
Robin Cochrane – slagverk

KONGERO
Anna Wikenius – sång
Anna Larsson – sång
Lotta Andersson – sång
Emma Björling – sång

BILJETTER
Förköp via Tickster/Visit Östersund: 180 kr / 150 kr (medlem i SAM/Spelmansförbundet) / 100 kr (studerande) / 70 kr (studerande medlem)

Förköp finns här!
Biljetter i dörren: samma priser som ovan!
Medlemmar i Klubb SAM och J/H Spelmansförbund har alltså 30 kr rabatt!

Barn under 15 år går gratis!

TILLGÄNGLIGHET
Det finns en hiss upp till övervåningen och Gillesalen. Vid frågor kontakta Martin tel 0733-927731.

Konserten arrangeras av Klubb SAM i samarbete med J/H Spelmansförbund, Region Jämtland/Härjedalen, Kulturrådet, Östersunds kommun, Jamtli, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.

OM JÄMTSTÄMMAN 2019

Mer om vad som händer under årets Jämtstämman 2019 på Jamtli den 14-16 juni hittar du här på J/H Spelmansförbundets hemsida:https://www.spelmansforbundet.se